Testen van de pH en alkaliniteit

Voor het testen van de pH en alkaliniteit kunt u een testkit gebruiken. Hieronder vind u de gebruiksinstructies van de door ons geadviseerde testkit.

Taylor® K-1003 – Tests voor pH en alkaliniteit

 

Het is aan te raden om de testresultaten op te schrijven telkens als u test, zodat uw veranderingen in uw testresultaten gemakkelijker kunt waarnemen.

Testen van de pH:

 1. Haal de dop van het vierkante rechter testbuisje af.
 2. Spoel het buisje om in het water van de jacuzzi en vul het buisje vervolgens met het water van de jacuzzi tot aan de horizontale zwarte markeringslijn bovenin het buisje. Overtollig water kunt u uit het buisje krijgen door met uw vinger of nagel hard tegen het buisje aan te tikken, terwijl u het buisje rechtop houdt.
 3. Voeg 5 druppels toe van het flesje met de rode dop met daarop de code R-0014. Houdt het flesje verticaal ondersteboven tijdens het druppelen.
 4. Plaats de dop weer terug op het testbuisje en draai het testbuisje eenmalig snel ondersteboven en weer terug om de toegevoegde druppels goed te mixen.
 5. Vergelijk vervolgens de kleur van het water in het testbuisje met de kleurenkaart ernaast (pH) om de pH-waarde te bepalen. Als de kleur in het testbuisje tussen 2 kleuren van de kleurenkaart in ligt, dan is de pH-waarde gelijk aan het gemiddelde van deze 2 waarden. De kleuren zijn het beste te zien bij daglicht. Ook kunt u een wit vel papier achter het testbuisje houden om de kleuren beter te zien.
 6. Bewaar het testbuisje met inhoud als u de pH-waarde van het water wenst aan te passen (zie verder), anders mag u de inhoud gewoon in het water van de jacuzzi gieten.

Testen van de totale alkaliniteit:

 1. Neem het transparante ronde testbuisje uit de kit.
 2. Spoel het buisje om in het water van de jacuzzi en vul het buisje vervolgens met het water van de jacuzzi tot aan de 25mL markeringslijn op het midden van het buisje.
 3. Voeg 2 druppels toe van het flesje met de groene dop met daarop de code R-0007. Houdt het flesje verticaal ondersteboven tijdens het druppelen. Maak vervolgens een draaiende beweging met het testbuisje om de toegevoegde druppels goed te mixen.
 4. Voeg 5 druppels toe van het flesje met de groene dop met daarop de code R-0008. Houdt het flesje verticaal ondersteboven tijdens het druppelen. Maak vervolgens een draaiende beweging met het testbuisje om de toegevoegde druppels goed te mixen. Het water in het buisje zou nu egaal groen moeten kleuren.
 5. Voeg vervolgens 1 voor 1 druppels toe van het flesje met de groene dop met daarop de code R-0009. Hou de tel van het aantal toegevoegde druppels bij. Maak na elke druppel een draaiende beweging met het testbuisje totdat de toegevoegde druppel goed vermengd is. Een bepaalde druppel zal er vervolgens voor gaan zorgen dat het water volledig van groen naar egaal rood/roze kleurt (zoals op de afbeelding hieronder).
 6. Het aantal druppels dat in stap 5 nodig was om het water volledig rood/roze te kleuren dient vermenigvuldigd te worden met het getal 10. De uitkomst geeft de waarde van de totale alkaliniteit aan in ppm.
 7. U mag de inhoud van het testbuisje gewoon in het water van de jacuzzi gieten.

TIP: Als u een hoge alkaliniteit verwacht kunt u 10mL gebruiken ipv 25mL, 1 druppel R-0007 ipv 2, 3 druppels R-0008 ipv 5 en vermenigvuldigd u het aantal druppels R-0009 met 25 ipv 10.

 

Kennersgeheimen onthuld!
Download de Jacuzzi Kennisgids 2024

 • Wat kost een jacuzzi echt
 • Voorkom een miskoop
 • Herken de energieslurpers
 • 30 kritische vragen aan de verkoper
 • Meer dan 25.000x gedownload

Download Jacuzzi Kennisgids 2024
Kennisgids