pH: Hoe, wat en waarom?

Wat is pH?
pH is een uitdrukking voor de zuurtegraad van water. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7. 

Waarom testen we de pH?
Het hanteren van de juiste pH-waarde is van groot belang ter bescherming van zowel de gebruikers als het bad. Een te lage of te hoge pH-waarde kan de huid en ogen van gebruikers irriteren. Een te lage pH-waarde kan door zijn bijtende en zure eigenschappen het bad beschadigen. Water met een te lage pH-waarde wil als het ware de dingen waar het mee in contact komt in zich op laten lossen. Een te hoge pH-waarde kan door zijn aanslag vormende eigenschappen het bad ook beschadigen. Water met een te hoge pH-waarde wil de mineralen die in het water opgelost zitten (bijvoorbeeld: calcium) neer laten slaan op alle dingen waar het mee in contact komt. Daarnaast zal een te hoge pH-waarde de desinfecterende werking van chloor sterk doen verminderen.

Hoe testen we de pH?
Met behulp van een testkit.

Naar welke waarden moeten we streven?
Uw kraanwater wordt met een bepaalde zuurtegraad (pH-waarde) geleverd door uw waterleidingbedrijf. Voor kraanwater mag de pH-waarde tussen de 7.0 en 9.5 schommelen. Voor zwemwater is het echter nodig dat de pH-waarde tussen de 7.2 en 7.8 blijft. De ideale range kan echter verschillen per wateronderhoud systeem.

Hoe corrigeren we de pH?
Alvorens de pH-waarde te corrigeren is het van belang dat de alkaliniteit zich in de juiste range bevindt. De alkaliniteit heeft namelijk veel invloed op de stabiliteit van de pH-waarde.

Het verlagen van de pH-waarde kan doormiddel van het toevoegen van pH-verlager. Het verhogen van de pH-waarde kan doormiddel van het toevoegen van pH-verhoger. Indien u zowel de pH-waarde als de alkaliniteit wenst te verhogen dient u Alkaliniteit-verhoger te gebruiken.

Hoe zal de pH zich gaan gedragen
Bij een juiste waarde van de alkaliniteit zal de pH de neiging hebben om langzaam te stijgen. Bij een te lage alkaliniteit zal de pH de neiging hebben om te dalen door de toevoeging van onderhoudsmiddelen met een lage pH zoals chloor tabletten (pH: 2.0) of chloorvrije shock (pH: 2.0). Bij een te hoge alkaliniteit zal de pH de neiging hebben om te snel boven de ideale range uit te stijgen.

Kennersgeheimen onthuld!
Download de Jacuzzi Kennisgids 2024

  • Wat kost een jacuzzi echt
  • Voorkom een miskoop
  • Herken de energieslurpers
  • 30 kritische vragen aan de verkoper
  • Meer dan 25.000x gedownload

Download Jacuzzi Kennisgids 2024
Kennisgids