Voorbereiding van de ondergrond voor de jacuzzi

Wegens het volle gewicht van de jacuzzi, het water en de gebruikers is het erg belangrijk dat de ondergrond waarop de jacuzzi rust vlak is. De ondergrond moet dit gewicht (500 kilogram per vierkante meter), gedurende de volledige periode dat de jacuzzi geïnstalleerd is, op uniforme wijze dragen, zonder dat zich verplaatsing of verzakking voor kan doen.

Betonnen plaat
Wij adviseren om een gestorte, gewapend betonnen plaat aan te (laten) leggen met een minimum dikte van 10 cm. Een paar centimeter meer is zelfs nog beter. De afmeting van de betonnen plaat dient minimaal gelijk te zijn aan de afmeting van de bodem van de jacuzzi. Om de risico’s te beperken van kleine afwijkingen in maatgeving van de betonnen plaat en de jacuzzi is het echter noodzakelijk om de betonnen plaat rondom 1 cm groter te maken dan de bodem van de jacuzzi. Met speciale betonverf zou u de zichtbare stroken betonplaat een zelfde of bijpassende kleur kunnen geven als de omringende bestrating. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om een nog grotere afmeting aan te houden, zodat u bijvoorbeeld het opstaptrapje ook op de vlakke betonnen plaat neer kunt zetten.

Model Afmeting bodem van de jacuzzi +20mm = afmeting betonplaat
SilverSpas 3 2030mm x 1530mm +20mm = 2050mm x 1550mm
SilverSpas 4 2030mm x 1530mm +20mm = 2050mm x 1550mm
SilverSpas 4XL 2050mm x 1885mm +20mm = 2070mm x 1905mm
SilverSpas 6 2030mm x 2030mm +20mm = 2050mm x 2050mm
SilverSpas 6XL 2204mm x 2204mm +20mm = 2224mm x 2224mm
SilverSpas 7 2030mm x 2030mm +20mm = 2050mm x 2050mm

 

Tegelvloer
Een tegelvloer is mogelijk zolang deze maar aan de beschreven eisen voldoet. Wij adviseren dikke tegels (minimaal 5 cm) op een stevige ondergrond van zand gemengd met cement (gestabiliseerd zand). Voor meer advies dient u contact met ons op te nemen.

Houten vloer
Een houten vloer is mogelijk zolang deze maar aan de beschreven eisen voldoet. Bij een houten vloer krijgt u wel te maken met meer geluidsoverdracht van de pompen en dergelijke. Voor meer advies dient u contact met ons op te nemen.

Overkapping
Indien u het bad onder een overkapping wenst te plaatsen is het van belang om rekening te houden met een minimale hoogte tot aan het plafond van 210 cm in verband met het openen en sluiten van de afdekcover.

Afwatering
De jacuzzi moet zodanig worden geïnstalleerd dat de afwatering van de jacuzzi weg kan stromen. Tijdens gebruik kan het namelijk voorkomen dat er water over de randen van uw jacuzzi stroomt. Indien u als afmeting voor de ondergrond de afmeting aanhoudt van de bodem van uw jacuzzi (+ 2 cm marge) dan kan dit water goed wegstromen via de omringende bestrating. U kunt er het beste voor zorgen dat het oppervlak van de betonnen plaat gelijk loopt met het oppervlak van de omringende bestrating. Iets hoger dan de omringende bestrating is voor de afwatering zelfs nog beter. Indien u ervoor kiest om de afmeting van de ondergrond aanzienlijk groter te maken, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een opstaptrapje, dan bestaat de kans dat er plasvorming ontstaat door het water van de jacuzzi en/of door regen. De betonnen plaat laat immers geen water door.

Ruimte rondom uw jacuzzi
Wij adviseren om 50cm ruimte aan alle zijden van uw jacuzzi aan te houden. U dient er bij de plaatsing van uw jacuzzi rekening mee te houden dat tijdens gebruik de afdekcover aan 1 zijde van uw jacuzzi zal hangen. Voor de meest gebruikte coverlifter (CoverMate Easy) adviseren wij een minimale ruimte vrij te houden aan deze zijde van 50 cm. Daarnaast is er voor de stangen van deze meest gebruikte coverlifter aan beide kanten een ruimte nodig van 20 cm. Voor servicedoeleinden is het tevens essentieel om aan de kant waar de besturingskast staat ook altijd 50cm ruimte te hebben. Dit is bij de meeste modellen de kant waar ook het bedieningspaneel zit. Verder is het van belang dat als u beperkt in uw ruimte zit de jacuzzi toch zodanig wordt geplaatst dat er aan alle kanten om de beurt altijd 50cm ruimte gecreëerd kan worden doormiddel van het verschuiven (niet tillen) van de leeggepompte jacuzzi.

jacuzzi met geopende afdekcover

jacuzzi met gesloten afdekcover

Indien u de wens heeft om de jacuzzi toch tegen bepaalde muren aan te zetten dan dient u dit zodanig te doen dat er nog altijd de mogelijkheid bestaat voor ons om de lege jacuzzi op te liften en er trolleys onder te plaatsen, zodat wij de jacuzzi daarmee eenvoudig tijdelijk van de muren af kunnen rollen voor servicedoeleinden.

Stroomaansluiting
Voor het aansluiten van de jacuzzi op uw elektriciteit is een stroomkabel nodig. Deze kabel zal via de zijkant onderaan (zwarte plint onderaan) de jacuzzi inlopen. Het gat hiervoor zal pas tijdens de installatie van de jacuzzi geboord worden op de plek die u het beste uitkomt (zoveel mogelijk uit het zicht). Wij adviseren om minimaal 5 meter stroomkabel klaar te hebben liggen, zodat er voldoende overlengte is om de kabel door het binnenste van de jacuzzi heen naar de besturingskast te voeren. Doordat de kabel via de zijkant de jacuzzi in komt mag de kabel niet onder het bad uitkomen, maar moet vanuit de zijkant komen.

Jacuzzi verzinken
Indien u uw jacuzzi in de grond wenst te verzinken, moet de installatie wel zo plaatsvinden dat de pompen of leidingen voor servicedoeleinden toegankelijk blijven. Zorg ervoor dat er geen belemmeringen zijn die het afnemen van de zijpanelen van de ombouw zouden kunnen belemmeren. Een veelgebruikte methode is om het gat in de grond aan alle zijden minimaal 50cm groter te graven dan uw jacuzzi. Om dan vervolgens vloerpanelen rondom uw jacuzzi te plaatsen, die eenvoudig verwijderd kunnen worden.

Kennersgeheimen onthuld!
Download de Jacuzzi Kennisgids 2019

  • Wat kost een jacuzzi echt
  • Voorkom een miskoop
  • Herken de energieslurpers
  • 30 kritische vragen aan de verkoper
  • Meer dan 10.000x gedownload

Download Jacuzzi Kennisgids 2019
Kennisgids