Voorbereiding van de elektrische aansluiting voor de jacuzzi

De vereiste stroomvoorziening is afhankelijk van de massagekracht configuratie waar u voor heeft gekozen: Sterk®, Sterker® of Sterkst®. Deze informatie kunt u terugvinden in de opdrachtbevestiging.

De kabel zal via de zijkant onderaan (zwarte plint onderaan) de jacuzzi inlopen. Het gat hiervoor zal pas tijdens de installatie van de jacuzzi geboord worden op de plek die u het beste uitkomt (zoveel mogelijk uit het zicht). Wij adviseren om minimaal 5 meter stroomkabel klaar te hebben liggen, zodat er voldoende overlengte is om de kabel door het binnenste van de jacuzzi heen naar de besturingskast te voeren. Doordat de kabel via de zijkant de jacuzzi in komt mag de kabel niet onder het bad uitkomen, maar moet vanuit de zijkant komen.

Het is niet toegestaan om het bad aan te sluiten op een standaard stopcontact, omdat de fase en de nul nimmer omgekeerd op het bad aangesloten mogen worden. Alleen stopcontacten waar de stekker maar op 1 manier inpast zijn toegestaan. Beter is om helemaal geen stopcontacten te gebruiken, zodat de kabel zonder enige onderbrekingen van het bad naar de meterkast loopt.

Sterk®: 1x 220 volt 16 amp. C karakteristiek (1x fase, 1x nul en aarde)
Al onze Sterk® modellen kunnen draaien op één 16 Ampere groep in de meterkast (1x 220 volt 16 amp. C karakteristiek: 1x fase, 1x nul en aarde). Het is noodzakelijk om de jacuzzi achter een aparte installatie-automaat (C-karakteristiek) en aardlekschakelaar te plaatsen.

Sterker®: 2x 220 volt 16 amp. C karakteristiek (2x fase, 2x nul en aarde)
Er moeten 2 aparte C-karakteristiek installatie-automaten geinstalleerd worden van elk minimaal 16 ampere. Voor deze 2 installatie-automaten moet 1 aardlekschakelaar zitten (dus niet 2 aparte). De draden die uit de kabel bij het bad moeten komen betreffen 2 fasedraden, 2 nuldraden en de aardedraad. Wij zullen de 2 nuldraden aansluiten op dezelfde connector in het bad. Het bad heeft 4 aansluitingen/connectoren. 2 voor de fase, 1 voor de aarding en 1 voor de nul. Als de afstand meer dan 40 meter bedraagt dan adviseren wij aders van 4 mm2 ipv 2.5 mm2.

Sterkst®: 3x 220 volt 16 amp. C karakteristiek (3x fase, 1x nul en aarde)

Hieronder meer informatie over de vereisten voor de zwaarst mogelijke 3x 16 Ampere aansluiting.

Een “kracht” aansluiting van 380V/ 16 Ampere/ 50 Hz is voldoende voor het meest uitgebreide model.

Afhankelijk van de afstand van de meterkast tot aan de aansluiting in de jacuzzi kan er gekozen worden voor de volgende kabel:

afstand minder dan 40 meter: 5x 2,5 mm2
afstand groter dan 40 meter tot ca 60 meter: 5x 4 mm2

Indien de kabel buiten gelegd wordt dan dient het een gepantserde kabel te zijn. Wij verbinden de pantsering aan de “aarding”.

Technisch kan ook een 4x 2,5 mm2 resp. 4x 4 mm2 kabel gelegd worden waarbij de bepantsering als aardleiding dienst doet. Dit is een iets goedkopere kabel, maar een 5x 2,5 mm2 resp. 5x 4 mm2 garandeert een betere aansluiting van de aardleiding.

De kabel dient aangelegd te worden onder de vorstgrens. In Nederland is dat 60 cm.

In de meterkast dient een aansluiting van tenminste 380V/ 3x 25 Ampere ter beschikking te zijn. Hierop kan dan een installatie-automaat van 3x 16 A / 400 Volt / C-karakteristiek aangesloten worden. De installatie automaat dient achter een aardlekschakelaar van 30 mA/ en tenminste In=25 aangesloten te worden.

Meer vragen?
Voor meer vragen en/of voor het laten uitvoeren van bovenstaande werkzaamheden kunt u contact opnemen met:

SILVERSPAS B.V.
Contactpersoon: Maikel Lambregts
Telefoon: 088-1309300
E-mail: maikel@silverspas.com

Kennersgeheimen onthuld!
Download de Jacuzzi Kennisgids 2019

  • Wat kost een jacuzzi echt
  • Voorkom een miskoop
  • Herken de energieslurpers
  • 30 kritische vragen aan de verkoper
  • Meer dan 10.000x gedownload

Download Jacuzzi Kennisgids 2019
Kennisgids