Onderhoud van de houtcomposiet omkasting

De planken zijn gemakkelijk te onderhouden en beschermingsproducten zijn niet nodig. Voor normaal onderhoud kan een borstel gebruikt worden. Een zacht reinigingsmiddel kan toegepast worden. Vet en olievlekken kunnen verwijderd worden met een ontvettingsmiddel voor huishoudelijk gebruik. Bij hardnekkig vuil (bvb zwarte stippen door organische vervuiling, groenaanslag, mosvorming,…) gebruik een verdunde bleekwateroplossing (25% bleek en 75% water). In geen enkel geval mogen oplosmiddelen gebruikt worden.

Bij vlekvorming:
De vlek onmiddellijk verwijderen: dit is de beste situatie. De vlek kan niet opdrogen of in het materiaal dringen. Spoelen met water en lichte zeepoplossing.

De vlek wordt niet onmiddellijk verwijderd: dit is de meest ongunstige situatie. De vlek kan opdrogen en indringen in de plank. Grondig reinigen met een borstel. Opschuren in de richting van de groeven, de verkleuring zal stabiliseren na 6 à 10 weken.

Kleurverandering

Na enkele dagen zal het product lichtjes beginnen te verkleuren. Dit is een tijdelijk en een natuurlijk proces waarbij na het uitlopen van de ligninestof terug het oorspronkelijke kleur bekomen wordt. De oorzaak is de houtcomposiet grondstof die 50% PVC en 50% houtmeel bevat. Houtmeel bevat lignine die in de celwand voorkomt en samen met cellulose de sterkte van hout bepaalt. Door het opschuren van het oppervlak tijdens het productieproces komen de houtvezels vrij en door de blootstelling aan UV-licht ontstaat er een lichte verkleuring waarbij Stone Grey en Graphite Black in de beginfase een geel/groene tint krijgen. Door zon en regen wordt de lignine in het oppervlak losgeweekt en komt een bruin/gele stof vrij. Deze stof is volkomen onschadelijk en zorgt enkel voor een kleurverandering. Hierdoor kunnen er zich ook druipranden of kringen aftekenen op de houtcomposiet profielen. Hoe meer de planken beregend worden, hoe sneller de lignine verdwijnt uit de wand en na enkele weken/maanden zal de originele kleur van de panelen terug bekomen worden. Indien u dit proces wenst te versnellen kan u het product zelf regelmatig met water afspoelen. Planken die tijdens de stockage reeds aan het verkleuren zijn, kunnen perfect samen geplaatst worden met planken die nog niet onderhevig waren aan dit verkleuringproces. Na verloop van tijd zullen alle planken dezelfde egale kleur vertonen. Er kunnen lichte kleurverschillen voorkomen tussen verschillende productieseries aangezien 50% van het materiaal hout is.

Kennersgeheimen onthuld!
Download de Jacuzzi Kennisgids 2024

  • Wat kost een jacuzzi echt
  • Voorkom een miskoop
  • Herken de energieslurpers
  • 30 kritische vragen aan de verkoper
  • Meer dan 25.000x gedownload

Download Jacuzzi Kennisgids 2024
Kennisgids