Calcium hardheid: Hoe, wat en waarom?

Wat is calcium hardheid?
De calcium hardheid van water geeft aan hoeveel calcium er opgelost zit in het water. Water met veel calcium wordt ook wel “hard water” genoemd en water met weinig calcium wordt ook wel “zacht water” genoemd. De belangrijkste bron van calcium in zwemwater is het calcium dat al in het water zit waarmee de jacuzzi wordt gevuld.

Meeteenheid: ppm (parts per million oftewel milligram per liter)

Waarom testen we de calcium hardheid?
Als er teveel calcium in het water zit dan kan dit kalkaanslag veroorzaken op de kuip en alle andere onderdelen van de jacuzzi die in contact staan met het water, zoals bijvoorbeeld het verwarmingselement. Tevens kan het water in combinatie met een te hoge pH-waarde (> 7.8) troebel worden. Als er te weinig calcium in het water opgelost zit wordt het water aggresief en kan kalkhoudende componenten aantasten. In combinatie met een te lage pH-waarde (< 7.0) wordt het water tevens corrosief en kan het metalen componenten aantasten. Om deze problemen te voorkomen is het van belang dat het water ten alle tijde in balans is. Dat wil zeggen dat de alkaliniteit, pH en calcium hardheid goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Calcium hardheid fungeert tevens als een pH-buffer.

Hoe testen we de calcium hardheid?
Met behulp van een testkit. De calcium hardheid hoeft in principe enkel getest en gecorrigeerd te worden na elke volledige verversing van het water in de jacuzzi. De calcium hardheid van uw kraanwater is redelijk stabiel. Als de calcium hardheid van uw kraanwater bij de eerste test in de juiste range ligt dan kunt u er bij de volgende verversing van het water van uit gaan dat het wel goed zit. U hoeft de calcium hardheid dan dus niet meer te testen.

Naar welke waarden moeten we streven?
De geadviseerde range waarbinnen de calcium hardheid moet liggen is afhankelijk van het wateronderhoud systeem.

Eco One: tussen de 100 en 250 ppm
Silveszt Natural: tussen de 50 en 250 ppm

Hoe passen we de calcium hardheid aan?
Het verlagen van de calcium hardheid kan door water toe te voegen met een lagere calcium hardheid of door het gebruiken van een filterzak gevuld met calcium verlager. Het verhogen van de calcium hardheid kan door het toevoegen van calcium verhoger.

Hoe zal de calcium hardheid zich gaan gedragen?
De hoeveelheid calcium in het water van de jacuzzi zal langzaam stijgen door met name de verdamping van water. Als u de pH-waarde van het water echter te hoog laat worden (>7.8) dan kan een deel van de calcium als kalkaanslag neerslaan op de kuip en andere onderdelen waardoor de calcium hardheid daalt.

Kennersgeheimen onthuld!
Download de Jacuzzi Kennisgids 2024

  • Wat kost een jacuzzi echt
  • Voorkom een miskoop
  • Herken de energieslurpers
  • 30 kritische vragen aan de verkoper
  • Meer dan 25.000x gedownload

Download Jacuzzi Kennisgids 2024
Kennisgids